Följ LRF Konsult

Ökade arbetsgivaravgifter slår hårt mot jord- och skogsbruksföretag

Pressmeddelande   •   Apr 15, 2015 12:00 CEST

Regeringen förverkligar i dagens vårproposition sin tidigare aviserade höjning av arbetsgivaravgifter för ungdomar, dvs. de som är under 26 år. Enligt LRF Konsults beräkningar innebär det en årlig kostnadsökning på hela 13 procent för de lantbrukare som vill behålla sina unga anställda.

LRF Konsult har analyserat drygt 1 300 kundföretag som har anställda medarbetare under 26 år. Det genomsnittliga företaget i undersökningen har en omsättning på 5 100 000 kr och en genomsnittlig lönesumma, bruttolön, på 900 000 kr.

– Detta kommer att påverka berörda företag negativt. Många har redan idag en låg lönsamhetsnivå och nu kommer en rejäl kostnadsökning för dessa företag. Risk finns att detta påverkar viljan att både investera och nyanställa säger Jimmy Larsson, Segmentschef Lantbruk. En stor andel av dessa företag bedriver mjölkproduktion. Det är allmänt känt att dessa företag redan idag har en kärv ekonomisk situation. Kostnadsökningen innebär ännu sämre konkurrenskraft.

Med dagens nedsättningsregler för ungdomar har dessa små företag en kostnad för arbetsgivaravgifter på i genomsnitt 246 000 kr. När nedsättningen helt är slopad, från och med den 1 juli 2016, uppgår kostnaden för företagen till 274 000 kr. Således kommer dessa småföretag att få en ökad kostnad för anställda med drygt 28 000 kr eller 11 procent. I en fördjupad studie har LRF Konsult gjort beräkningar för 600 företag med anställda under 26 år och som är verksamma inom jord- och skogsbruk. Genomsnittsföretaget har en omsättning på 5 450 000 kronor och en genomsnittlig lönesumma på 630 000 kr. Dessa lantbruksföretag kommer, allt annat lika, få en ännu större ökning av kostnaderna för anställda, från dagens kostnad för arbetsgivaravgifter på 175 000 kr till en beräknad nivå på 198 000 kr. Ökningen blir således hela 13 procent.

– Höjningen av arbetsgivaravgifterna är ett särskilt hårt slag mot unga, både de som redan driver företag och de som går i tankarna att starta företag. Förändringen innebär tvära kast som gör det svårt att som jord- och skogsbrukare satsa för framtiden. Något som är nödvändigt i en bransch som är i behov av fler unga företagare, säger Nils Björid, ordförande för LRF Ungdomen.

För mer information kontakta:

Jimmy Larsson, Segmentschef Lantbruk, LRF Konsult, jimmy.larsson@lrfkonsult.se,
08-700 20 13

Linda Ternstedt, Chef Kommunikation, LRF Konsult, linda.ternstedt@lrfkonsult.se,
08-700 20 33,

Nils Björid, ordförande för LRF Ungdomen, telefon 073-827 66 86.

Om LRF Konsult
LRF Konsult är Sveriges största redovisningsföretag- och rådgivningsföretag med över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling. Med cirka 1 500 medarbetare på drygt 130 orter finns vi alltid nära dig.

Vår affärsidé är att aktivt hjälpa våra kunder att utveckla sina företag och förbättra sin ekonomi. Formuleringen kan verka självklar. Men för att vår affärsidé ska kunna omsättas till en lönsam realitet för dig som företagare, krävs kunnande och erfarenheter. Vi kan och vi är erfarna!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks <a href="http://lrf-konsult.mynewsdesk.com/se/about/terms-and-conditions/privacy_policy">Integritetspolicy</a>.