Följ LRF Konsult

Ökade arbetsgivaravgifter slår hårt mot småföretagen

Pressmeddelande   •   Apr 15, 2015 11:30 CEST

Regeringen förverkligar i dagens vårproposition sin aviserade höjning av arbetsgivaravgifter för ungdomar, dvs. de som är under 26 år. Enligt LRF Konsults beräkningar innebär det en årlig kostnadsökning på närmare 30 000 kr för småföretag som vill behålla sina unga anställda.

LRF Konsult har analyserat drygt 1 300 småföretag som har anställda medarbetare under 26 år. Det genomsnittliga företaget i undersökningen har en omsättning på 5 100 000 kr och en genomsnittlig lönesumma, bruttolön, på 900 000 kr. Med dagens nedsättningsregler för unga har dessa företag en kostnad för arbetsgivaravgifter på 246 000 kr. När nedsättningen helt är slopad, från och med 1:e juli 2016, kommer kostnaden för företagen att uppgå till 274 000 kr, d.v.s. en årlig kostnadsökning med 28 000 kr eller drygt 11 procent.

– I LRF Konsults senaste Lönsamhetsbarometer kunde vi se ett positivt trendbrott efter fem år av negativ resultatutveckling bland Sveriges småföretagare. Utvecklingen baserade sig inte minst på reducerade kostnader och nu finns en uppenbar risk att denna trend kommer av sig, kommenterar Pär Martinsson chefsekonom på LRF Konsult. Framför allt drabbar det personalintensiva företag och effekten kan bli att utrymmet för löneökning till ungdomar minskar eller att jobben försvinner.

För mer information kontakta:
Pär Martinsson, Chefsekonom, LRF Konsult, par.martinsson@lrfkonsult.se, 08-700 20 12
Linda Ternstedt, Chef Kommunikation, LRF Konsult, linda.ternstedt@lrfkonsult.se, 08-700 20 33

Om LRF Konsult
LRF Konsult är Sveriges största redovisningsföretag- och rådgivningsföretag med över 75 000 kunder. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling. Med cirka 1 500 medarbetare på drygt 130 orter finns vi alltid nära dig.

Vår affärsidé är att aktivt hjälpa våra kunder att utveckla sina företag och förbättra sin ekonomi. Formuleringen kan verka självklar. Men för att vår affärsidé ska kunna omsättas till en lönsam realitet för dig som företagare, krävs kunnande och erfarenheter. Vi kan och vi är erfarna!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.