Följ LRF Konsult

Trots sommarens torka ser Sveriges lantbrukare ljusare på framtiden

Pressmeddelande   •   Okt 24, 2018 14:00 CEST

Drygt 30 procent av Sveriges lantbrukare upplever att deras lönsamhet är mycket god eller ganska god. I våras gav 50 procent samma svar. Tillbakagången kan ses som en effekt av sommarens brist på regn. Lantbrukarna tror dock att lönsamheten kommer förbättras under det kommande året. Det visar Lantbruksbarometern - höst 2018 som Sifo gjort på uppdrag av LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna.

Synen på lönsamheten skiljer sig mellan de olika produktionsgrenarna. De som, trots torkan, är mest positiva är nötköttsproducenterna. Växtodlarna ligger fortfarande lägst, åtta av tio anser att deras lönsamhet är dålig eller mycket dålig, medan producenter av griskött har backat mest sedan i våras.

- Det är klart att sommarens brist på regn har påverkat lantbrukarna men samtidigt ska man komma ihåg att de vet att lönsamheten kan variera och tar höjd för det i sina kalkyler. Verkar man i en bransch där vädret är en central faktor behöver man ha god planering och desto viktigare att ha koll på sina ekonomiska flöden, säger Ulf Möller, segmentsansvarig Skog & Lantbruk Swedbank och Sparbankerna.

Ljusare bild av framtiden
I undersökningen uppger lantbrukarna att de tror på en bättre lönsamhet framåt. Störst förväntad ökning finns hos växtodlarna men även övriga verksamhetsgrenar tror på en förbättrad lönsamhet. Dessutom uppger drygt sex av tio att de känner ett fortsatt högt förtroende som producenter av livsmedel bland svenska konsumenter.

- Svaren bekräftar den bild vi har och vi känner igen mönstret från tidigare år. Men viktiga delar för att få en långsiktig stabil lönsamhet är en fortsatt konsumentefterfrågan vad vi än äter, att handeln prissätter de svenska produkterna på rätt nivå och att politiken skapar förutsättningar för en långsiktighet, säger Jimmy Larsson, Segmentschef Skog & Lantbruk LRF Konsult.

Viktigaste insikterna från Lantbruksbarometern Höst 2018

  • Trots bistrare syn på lönsamheten ser Sveriges lantbrukare ljusare på framtiden
  • Lantbrukarna känner att de har fortsatt högt förtroende hos svenska konsumenter

Fyra tips till Sveriges lantbrukare

  • Lär känna ditt företags förutsättningar, identifiera utmaningar och gör en ”beredskapsplan” för att kunna agera snabbt med rätt åtgärd
  • Ta hjälp och gör en likviditetsanalys för att planera ekonomin framåt
  • Avvakta med investeringar som inte är nödvändiga
  • Ta kontroll över företagets intäkter och kostnader genom aktiv riskhantering, till exempel genom valuta- och prissäkring

Om lantbruksbarometern
Lantbruksbarometern är en årlig rapport som visar lantbrukarnas uppfattning om det aktuella läget inom lantbruket. Den har utkommit sedan 1987. När det gäller lönsamhetsindexet kan nettotalet variera från minus 100 till plus 100. På uppdrag av LRF Konsult, Swedbank och Sparbankerna intervjuar Sifo 1 000 lantbrukare i januari och 500 lantbrukare i september. Intervjuerna till Lantbruksbarometerns höstsiffror har skett 10-18 september 2018.

För mer information, vänligen kontakta:
Jimmy Larsson, Segmentschef Skog & Lantbruk LRF Konsult, 08-700 20 13, jimmy.larsson@lrfkonsult.se
Anna Burlage Sjöberg, Pressansvarig LRF Konsult, 08-700 20 10, anna.sjoberg@lrfkonsult.se
Ulf Möller, Segmentsansvarig Skog & Lantbruk Swedbank och Sparbankerna, 08- 58 59 03 34
Anette Ringius, Presskontakt Swedbank, 08- 58 59 24 76

LRF Konsult är Sveriges största redovisnings- och rådgivningsföretag med 75 000 kunder och 1 400 medarbetare på fler än 130 orter. Vi erbjuder branschspecifika tjänster inom ekonomi, skatt, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling som ger affärsnytta för småföretagare.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.